Promocija sustava SKOCKANO

Nakon uspješnog pilotiranja Sustava SKOCKANO i dodjele prvih oznaka kvalitete organizacijama i  obrazovnim programima udruga, projektni tim krenuo je u predstavljanje Sustava važnim dionicima u obrazovnom i sektoru civilnog društva.

Svrha ovih predstavljanja je upoznati različite institucije sa idejom, strukturom, namjenom i ciljevima Sustava osiguranja kvalitete neformalnih obrazovnih programa organizacija civilnog društva. 

Cilj nam je, dugoročno, oznaku Skockano učiniti prepoznatljivom različitim institucijama – širokom krugu dionika na nacionalnoj i lokalnim razinama. Uz to, namjera nam je etablirati rad udruga u području obrazovanja – učiniti vidljivima i prepoznatljivijima kvalitetne neformalne obrazovne programe organizacija u lokalnoj zajednici i šire u društvu, povećati povjerenje u organizacije civilnog društva kao pružatelje neformalnih obrazovnih programa te olakšati organizacijama ostvarivanje suradnje sa zajednicom, formalnim obrazovnim sustavom, civilnim društvom i drugim dionicima.

Do sada smo imali sastanke sa AMPEU-om, Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva, Uredom za udruge Vlade RH, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Udrugom gradova, a u ovom ciklusu očekuje nas još sastanak sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskom zajednicom županija.

Na sastancima smo razgovarali o svrsi, ciljevima i strukturi Sustava te o mogućnostima suradnje sa različitim institucijama u informiranju o Sustavu te daljnoj promociji kao i o dugoročnoj podršci u smislu održivosti Sustava.

Nastavljamo sa ovim aktivnostima prema gradovima i županijama kako bi uspostavili suradnje i šire informirali o Sustavu, njegovoj ulozi i važnosti za unapređenje rada udruga u svrhu kvalitete obrazovnih programa koji služe zajednicama. U prezentacije će biti uključene i organizacije koje već nose oznaku Skockano, vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima doprinjeti prepoznatljivosti obrazovnog rada udruga kod partnera i suradnika u obrazovnom sektoru i lokalnim institucijama te kod ciljnih skupina koje obrazuju. Nadamo se otvorenosti, suradnji i podršci institucija i drugih važnih dionika u daljnim koracima kako bi Sustav zaživio i bio od koristi kako udrugama tako i zajednicama zbog kojih se obrazovni programi provode.

Sustav je razvijen u okviru projekta „SKOCKANO – standard kvalitete organizacija civilnog društva konstruktivno angažiranih u neformalnom obrazovanju koji je podržan s 199.000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Nositelj projekta je Centar za mirovne studije, a partneri su Forum za slobodu odgoja, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za građanske inicijative, Poreč, GOOD inicijativa i Phronesis SA iz Norveške.