Praktičar_ka socijalnih inovacija (Inicijativa mladih za ljudska prava)

Edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’ namijenjen je mladima između 21 i 30 godina koji su pri kraju svog fakultetskog obrazovanja i one koji su nedavno diplomirali, a trenutno nisu zaposleni u struci. Cilj ove edukacije je mladim humanistima i društvenjacima ponuditi osnovna znanja, vještine i stavove koji će im omogućiti da dizajniraju, razviju i implementiraju vlastite socijalne inovacije. 

Pohađanjem programa sudionici/e usavršavaju i usvajaju nove metoda rada, pristupa problemima, vještine i znanja u području definiranja problema, istraživanja potreba, socijalnih inovacija, design thinkinga, oblikovanja projekta, izrade poslovnog plana. Osim navedenih teorijskih znanja, uz aktivnu mentorsku podršku u oblikovanju, razvijaju rješenje odnosno socijalnu inovaciju koja odgovara na goruće društvene probleme te i nakon završetka edukacijskog programa imaju podršku za razvoj svoje socijalne inovacije. 

Uz navedeno, sudionici/e imaju priliku surađivati i povezati se s mladima iz cijele države, s organizacijama civilnog društva, poslovnim sektorom te drugim akterima. 

Sudjelovanje u programu je besplatno, a sastoji se od 150 sati edukacije koja uključuje teorijska predavanja, individualni i praktični rad u grupama (60 sati – predavanja i praktične vježbe; 90 sati – individualni i grupni zadaci). Od polaznika/ca se očekuje redovito pohađanje programa, a na kraju se izdaje potvrda/certifikat o završetku ovog neformalnog edukacijskog programa. 

Kako bi se omogućilo sudjelovanje mladih iz cijele Hrvatske, kao i mladih koji imaju poteškoće u kretanju te radi poštivanja povremenih epidemioloških mjera, program se izvodi online putem platforme Zoom i drugih digitalnih alata

Program je do sredine 2022. godine uspješno završilo više od 100 mladih. Upisi u program objavljuju se na stranici Inicijative mladih za ljudska prava, Facebooku i Instagramu.

Pitchanje ideje socijalne inovacije pred žirijem

Puni naziv organizacije

 Inicijativa mladih za ljudska prava

Adresa sjedišta

Eugena Kumičića 8, Zagreb

Kontakt osoba

Morana Starčević, morana.starcevic@yihr.org

Vizija

Društvo u Republici Hrvatskoj naučilo je lekcije iz prošlosti i stremi pozitivnoj budućnosti zasnovanoj na poštivanju ljudskih prava, građanskim vrijednostima i vladavini prava.

Misija

Naš rad preispituje nasljeđe devedesetih godina, želi spriječiti ponavljanje sukoba te izgraditi društvo zasnovano na poštivanju ljudskih prava. To činimo omogućujući mladima da postanu tolerantni građani koji kritički misle o prošlosti te koji institucije aktivno pozivaju na odgovornost kroz učinkovito zagovaranje i aktivizam.

Ciljevi

Strateški cilj 1: Ohrabriti mlade i podržati ih da promijene stavove te da se učinkovito bore protiv porasta nacionalizma iz 1990-ih i njegovih posljedica

Strateški cilj 2: Pobrinuti se za to da ključne institucije poduzmu korake kako bi se odgovorno suočavale s prošlošću, što uključuje i učinkovitu implementaciju mehanizama tranzicijske pravde

Strateški cilj 3: Osnažiti mlade u razvoju kritičkog mišljenja, samoorganizaciji i uvođenju pozitivnih društvenih promjena, s posebnim fokusom na mlade u riziku od marginalizacije i mlade s područja pogođenih ratom

Kratka povijest organizacije

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska osnovana je 2008. godine s ciljem da doprinesemo ostvarenju pravde u slučajevima ratnih zločina, pomirenju unutar Hrvatske i s regijom te ojačavanju demokracije. Ponosimo se rezultatima koje smo postigli od svojeg osnutka. Pratili smo ključna suđenja za ratne zločine i promicali sudski utvrđene činjenice. Omogućili smo da se mladi iz regije susreću te dobiju priliku da djeluju u izgradnji budućnosti istinskog mira. Tijekom više godina naša organizacija imala je ključnu ulogu u zagovaranju institucionalizacije regionalnih razmjena mladih, što je kulminiralo pionirskim poduhvatom osnivanja Regionalnog ureda za suradnju mladih. Također smo koordinirali regionalnu kampanju skupljanja potpisa podrške za osnivanje regionalne komisije za istinu. Tisućama mladih ljudi pružili smo priliku da uče o prošlosti regije i bave se ljudskopravaškim aktivizmom. U Hrvatskoj se dosljedno borimo protiv nacionalističkih narativa koji uče mlade da slave ratne zločince i isključuju one koji su različiti, umjesto da ih inspiriraju da kritički misle te izgrade istinski demokratsko društvo utemeljeno na ljudskim pravima. Regionalnoj mreži Inicijativa mladih dodijeljena je Nagrada za ljudska prava Václav Havel za 2019. Iste godine Inicijativi mladih – Hrvatska dodijeljena je medalja Republike Francuske “Liberté, Egalité, Fraternité” povodom našeg rada koji pomaže mladima u izgradnji zajedničkih narativa o nedavnoj prošlosti.

Glavna područja djelovanja

Ljudska prava, suočavanje s prošlošću, aktivizam mladih

Zadovoljni polaznici 3. generacije Praktičar_ki socijalnih inovacija nakon uspješnih pitcheva