SKOCKANO  predstavljeno na panelu o neformalnom obrazovanju, održanom u sklopu konferencije Centra za tehničku kulturu u Rijeci

Povodom 30 godina djelovanja, Centar za tehničku kulturu Rijeka je 8. prosinca 2023. godine organizirao konferenciju „Što smo naučili u 30 godina?“. Tema prve panel rasprave u sklopu konferencije je bila „Neformalno obrazovanje – gdje smo i kamo idemo?“. Uz prof. dr. sc. Bojanu Ćulum Ilić sa Sveučilišta u Rijeci, Dianu Kovačić iz Udruge Žmergo i Valeriju Posavec iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u raspravi je sudjelovao i Mario Bajkuša iz FSO-a, član tima projekta „SKOCKANO – standard kvalitete organizacija civilnog društva konstruktivno angažiranih u neformalnom obrazovanju”.

Ova panel rasprava je bila jedinstvena prilika da se šire raspravlja o ulozi neformalnog obrazovanja u današnjem svijetu, a posebno u hrvatskom kontekstu. Razgovaralo se o važnosti neformalnog obrazovanja za razvoj zajednice i osnaživanje pojedinaca za doprinos razvoju zajednice, a istaknuta jei  važnost daljnjeg rada na priznavanju kompetencija stečenih neformalnim obrazovanjem.

U temu konferencije dobro se uklopilo predstavljanje  Sustava osiguranja kvalitete „SKOCKANO“ koji je jedinstveni hrvatski „proizvod“ i ima za cilj razvoj neformalnog obrazovanja, ali i njegove prepoznatosti u zajednici. Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj provode široki spektar edukacijskih aktivnosti (raznolik tematski i namijenjen različitim društvenim grupama ili ciljnim skupinama), a ti programi trebaju biti jasnije prepoznati u zajednici. U tome bi veliku ulogu trebao imati i sustav „SKOCKANO“ kao unutarsektorski program osnaživanja i potpore.

Na kraju rasprave istaknuta je potreba da se sustavnije pristupi pozicioniranju neformalnog obrazovanja u društvu imajući na umu njegovu samostalnost i neformalnost.