Tečaj filmske umjetnosti (Kinoklub Karlovac)

Tečaj filmske umjetnosti dugogodišnji je i najznačajniji edukativni program Kinokluba Karlovac. Nije isključiv, ali pretežito je namijenjen srednjoškolcima, a provodi se tijekom nekoliko mjeseci. Početak provedbe je u listopadu. Kroz Tečaj filmske umjetnosti polaznici dobivaju osnovno teorijsko filmsko znanje te kroz praktičan dio uče o procesu stvaranja filma i svih faza produkcije. Rezultat je film nastao kao produkt timskog rada uz mentorstvo dugogodišnjih članova.
Izvoditelji su dugogodišnji članovi organizacije koji se kontinuirano educiraju o filmskoj umjetnost i neformalnom obrazovanju. Izvoditelje se potiče na odlazak na druge edukacije kako bi kapacitirali sebe i organizaciju. Osim zaposlenika udruge uključuju se studenti Akademije dramske umjetnosti i srodnih studija koji su i sami položili Tečaj filmske umjetnosti. Na taj način daje se prostor mladima da prenose znanje uz podršku mentorima. Uz to poziva se i vanjske stručne suradnike na gostujuća predavanja.
Tečaj filmske umjetnosti ima unaprijed postavljene ishode učenja, a to su: – korištenje filmske opreme te alata za postprodukciju – razumijevanje filma kao umjetničkog djela, ali i aspekta tehničke kulture, – samostalnost u izradi filma, – razvijanje kritičkog razmišljanja i stjecanje građanskih kompetencija koristeći film kao alat.


Puni naziv organizacije

Kinoklub Karlovac

Adresa sjedišta

Frana Kurelca 4, Karlovac

Kontakt osoba

Lucija Ćeškić

Vizija

Kinoklub stvara čovjeka koji nadilazi svoje kreativne granice kroz svijet filma i filmskog stvaralaštva.

Misija

Kinoklub Karlovac stvara čovjeka koji nadilazi svoje kreativne granice kroz svijet filma i filmskog stvaralaštva. Vrijednostima timskog rada, osobnih i kreativnih sloboda i poštivanja različitosti, Kinoklub Karlovac djeluje s vizijom stvaranja društva koje gleda, vidi, razumije i živi svoj film. Kinoklub Karlovac želi motivirati osobe da izađu iz okvira već naučenog te prošire svoje filmsko znanje. Želi potaknuti kreativno izražavanje i umjetničku ekspresiju, ali i predstaviti film kao alat koji može intervenirati u stvarnost, propitkivati ustaljene prakse i donositi pozitivne promjene.

Ciljevi
 • Promovirati filmsku kulturu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.
 • Poticanje filmskog stvaralaštva djece i mladih
 • Kontinuirano osigurati samoodrživost i razvoj organizacije
 • Razvoj postojećih festivalskih programa
 • Suradnja s umjetničkim organizacija, kino klubovima i ostalim organizacijama civilnog društva
Kratka povijest organizacije

Kinoklub Karlovac osnovan je 12. ožujka 2002. godine i bavi se audiovizualnom djelatnošću te promiče filmsku i video kulturu te srodne umjetnosti. Kinoklub Karlovac članica je Hrvatskog filmskog saveza, Saveza udruga KAoperativa, Zajednice tehničke kulture Karlovac i Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije te Mreže mladih Hrvatske. 2007. godine u Karlovcu je održana Filmska revija mladeži, a zatim 2008. nastaje i Four River Film Festivala te oba festivala i dalje organizira Kinoklub Karlovac s Hrvatskim filmskim savezom. 2011. godine po prvi put se organizira Karlovačko riječno kino – jedinstveno open air kino. Jedan od najdugotrajnih edukacija koje organizira Kinoklub Karlovac je Tečaj filmske umjetnosti, a uz njega važne su i edukacije učitelja i profesora kroz specijalizirane radionice. Osim toga istaknuli su se i manji kino programi; Filmski EU tjedan, Filmski Uskrs i Vaskrs, Karlovački filmski CROgram, Kino u kazalištu, itd. 2018. godine predstavljena je knjiga naziva Igora Jurilja “Film od Zorinog doma do Edisona; Recepcija filma i prvih karlovačkih kinematografa u lokalnoj periodici, 1896.-1920.” Kinoklub je pokrenuo i Film Under Severe Experiment (FUSE), filmski festival mladih autora koji ima fokus na eksperimentalnom filmskom rodu u kombinaciji s igranim. 2020. godine pokrenut je FilmEk – filmski- eko kamp te nagradni natječaj posvećen neprofesijskim uradcima nastalih tehnikom stop animacije Stop Motion Scena, koji je prerastao u festivalsku formu već 2021. godine.

  Glavna područja djelovanja

  Temeljne djelatnosti udruge su:

  • poticanje članstva i osiguravanje uvjeta za izradu neprofesijskih filmova i video radova svih žanrova,
  • organizacija i provođenje početničkih, naprednih i specijaliziranih kino-video tečajeva i radionica s područja filmske umjetnosti i srodnih medija,
  • prikazivanje postignuća nacionalne profesionalne i neprofesionalne kinematografije kao i projekcije najznačajnijih filmova svjetske kinematografije (klasični kinotečni program),
  • organizacija gostovanja poznatih neprofesijskih i profesijskih filmskih i televizijskih autora,
  • sudjelovanja na domaćim i međunarodnim filmskim i video festivalima i smotrama,
  • čuvanje najznačajnijih filmskih ostvarenja iz povijesti Udruge,
  • organizacija klupskog filmskog i video festivala,
  • animacija mlađih uzrasta već od vrtićke dobi,
  • primarnost i posebna pozornost na djecu i mladež,
  • poticanje i unapređenje medijske kulture među članovima te građanima na području djelovanja
  • cjeloživotno učenje i obrazovanje djece, mladih i odraslih, za uporabu filmske i druge videotehnike i tehnologije i njezinu primjenu kako u svakodnevnom životu, tako i radu
  • širenje filmske i videokulture projekcijama, revijama, festivalima i drugim oblicima predstavljanja filmskih i video dostignuća,
  • razvijanje međunarodne suradnje, uspostavljanje i održavanje odnosa sa srodnim organizacijama u drugim zemljama, obavljanje i drugih zadaća koje su utvrđene Statutom, drugim propisima i pravilima, a od interesa su za tehničku kulturu u Republici Hrvatskoj.