Akcija za 5! (Udruga Delta)

Što kada bi srednjoškolci i srednjoškolke na jedan dan preuzeli vlast?

Program „Akcija za 5!“ dovodi srednjoškolce/ke tamo gdje se odluke donose – u gradske vijećnice i gradske uprave. „Akcija za 5!“ pruža mogućnost mladima srednjoškolske dobi da steknu znanja i razviju kompetencije potrebne za aktivno djelovanje u zajednici: upoznaju rad lokalne samouprave i smanje nepovjerenje u politiku kroz osmišljavanje, vođenje, nadgledanje i evaluaciju projekata na zadanu temu od važnosti mladima.

Program se odvija u nekoliko faza, a ključna je cjelodnevna aktivnost „Dan akcije”. Tada srednjoškolci/ke razvijaju set vještina koje im omogućuju samostalno i proaktivno djelovanje u zajednici: u manjim grupama razvijaju i pišu projektne prijedloge, a zatim kroz simulaciju gradskog vijeća odabiru najbolji. Učenici/e pobjednički projekt realiziraju do kraja godine sredstvima Grada Rijeke i uz mentorsku podršku Udruge „Delta“.

Završna rasprava, riječka Gradska vijećnica, 2019.

U ovoj fazi mladi stječu vještine (samo)vrednovanja, prezentacijske vještine i vještine argumentirane rasprave, upoznaju prostor donošenja odluka u gradu, kao i neke od gradskih službenika i službenica. Cijeli proces prate stručnjaci i stručnjakinje koje učenicima/ama daju povratne informacije na kvalitetu njihovih projektnih prijedloga i rasprave. Na završnoj raspravi prisustvuju i predstavnici/e Savjeta mladih Grada Rijeke.

„Akcija za 5!” u Gradu Rijeci provodi se od 2006. godine. Od tada, uspješno je provedeno 16 učeničkih projekata na 16 različitih tema, a sudjelovalo je preko 1.000 učenika/ca riječkih srednjih škola i 120 volontera/ki u ulozi koordinatora/ica učeničkih grupa. 

Osim u Gradu Rijeci, „Akcija za 5!” provodila se (ili se trenutno provodi) u ovim gradovima: Opatiji, Zaboku, Labinu, Pazinu, Pregradi i Otočcu.

Obrazovni program izvodi Udruga „Delta“ uz partnerstvo s Gradom Rijekom.

Donositeljice odluka iz gradske uprave i predstavnice Volonterskog centra udruge SMART, komentiraju projektne prijedloge učenika/ca i kvalitetu rasprave
Predstavljanje projektnih prijedloga učenika/ca,  riječka Gradska vijećnica, 2019.
Predstavljanje projektnih prijedloga učenika/ca,  riječka Gradska vijećnica, 2019.

Puni naziv organizacije

Udruga Delta

Adresa sjedišta

Blaža Polića 2/4, 51000 Rijeka

Kontakt osoba

Sara Sušanj, delta@udruga-delta.hr

Vizija

Odgovorni, solidarni i proaktivni mladi u društvu koje ih čuje, uvažava i podržava.

Misija

Pružamo podršku u razvoju potencijala i vještina mladih i provedbi njihovih ideja. Osnažujemo osobe koje rade s mladima i zalažemo se za poboljšanje položaja i uloge mladih u društvu.

Ciljevi

Cilj Delte sukladno Statutu je osnaživanje građana, građanskih inicijativa i udruga građana jadi jačanja njihovog utjecaja na društvene procese te aktivnog sudjelovanja u procesima donošenja odluka kao i doprinos volonterstvu i razvoju demokratskog i civilnog društva. Nadalje, cilj Udruge je i pružanje podrške u zaštiti ljudskih prava i sloboda, cjeloživotnog učenja te međusektorske suradnje. Osim navedenih ciljeva, promiče se i razvoj neprofitnog poduzetništva te suvremena kultura i umjetnost.

Kratka povijest organizacije

Udruga „Delta“ promiče kulturu aktivnog građanstva od 2008. godine, primarno kroz razvoj kompetencija mladih kako bi bili proaktivni članovi zajednice, poticanje međusektorske suradnje u te zagovaranje interesa i potreba mladih, kao i kvalitetnih politika za mlade.

U svom radu „Delta“ povezuje informiranje, neformalno obrazovanje i utjecaj na javne politike poštujući načela odgovornosti, jednakih mogućnosti i poštivanja različitosti. Zaposlenice „Delte“ sudjelovale su u razvoju tzv. riječkog modela građanskog odgoja i obrazovanja, a u tom području već 16 godina provode projekt „Akcija za 5!“ kojim srednjoškolci_ke preuzimaju zgradu Gradske vijećnice i simuliraju rad Gradskog vijeća.

Delta primarno djeluje u Primorsko-goranskoj županiji, a kroz razna partnerstva i članstva u GOOD inicijativi i Mreži mladih Hrvatske djeluje i na nacionalnoj razini, a kroz članstvo u DARE mreži (Democracy and Human Rights Education in Europe) i na međunarodnoj razini.

Glavna područja djelovanja

Područja djelovanja Delte sukladno Statutu su: demokratska politička kultura; obrazovanje, znanost i istraživanje; ljudska prava; kultura i umjetnost; gospodarstvo; održivi razvoj; međunarodna suradnja.

Predstavljanje projektnih prijedloga učenika/ca,  riječka Gradska vijećnica, 2019.