Iskustva iz Norveške – osiguravanje kvalitete neformalnog obrazovanja organizacija civilnog društva

Centar za mirovne studije je u partnerstvu sa norveškom organizacijom Phronesis SA organizirao predstavljanje Sustava Skockano u Oslu i Hamaru organizacijama koje djeluju u području neformalnog obrazovanja, uz to smo sa predstavnicima nekoliko velikih organizacija razgovarali o neformalnom obrazovanju koje pružaju te se upoznali s njihovim radom, načinima financiranja, suradnji sa obrazovnim sustavom i lokalnim vlastima i zajednicom.

U posjeti Norveškom organizacijama sudjelovali su predstavnice/i Centra za mirovne studije, Foruma za slobodu odgoja i Kuće ljudskih prava Zagreb, a posjetili smo neke od većih organizacija i mreža: „LNU“ (The Norwegian Association for Youth Organizations) koji u sastavu imaju oko 70 nacionalnih udruga mladih te „Frivillighet Norge“ (The Association for Voluntary Organizations in Norway)  koji u članstvu imaju oko 400 nacionalnih voloterskih organizacija. Ostale organizacije koje smo podsjetili bile su:  „Voksenopplæringsforbundet“ (Norwegian Association for Adult Learning – NAAL), koji u članstvu imaju 12 naciononalnih mreža za učenje koje pak imaju nekoliko stotina volonterskih organizacija u članstvu, „Kompetanseforbundet“ (The Association for Competences) koji imaju u članstvu 4 obrazovne udruge sa stotinjak volonterskih organizacija i ogranaka u članstvu te smo se susreli i sa predstavnicima „Akademisk Studieforbund“ (The Study Association for Academic Branches) i „AOF“ (The Workers Educational Association).

Povratne informacije od svih na Sustav osiguranja kvalitete Skockano su bile pozitivne, dio organizacija smatra da bi im mogao koristiti (npr. za nove organizacije mladih i njihovo usavršavanje il  u nekoj mjeri za dio njihovog obrazovnog rada koji naplaćuju – seminari, prekvalifikacije, stjecanje kvalifikacija), niti jedna njihova mreža nema ovakav sustav regulacije odnosno na ovaj način razrađen sustav kriterija i standarda kvalitete te smo dobili pohvale za ovaj poduhvat s tako ograničenim resursima. No, generalno norveški kontekst je stubokom drugačiji, cijeli sustav i rad udruga u Norveškoj razvijao se i danas je postavljen drugačije te nije nužno da udruge prolaze evaluaciju i nose oznaku kvalitete. Jedan od glavnih razloga i razlika između naše svije države je stupanj povjerenja u društvu – građana prema institucijama, udrugama i drugim akterima. Također, povijest nastanka civilnog društva ili udruga u Norveškoj traje značajno dulje nego kod nas i bio organski, temeljio se na volonterskom radu građana i često su udruge prve pružale neke usluge i skrb u zajednicama, čak vrlo vitalne funkcije imale u zajednicama, a tek kasnije je država preuzela i usustavila neke od tih usluga.

Kroz ovu posjetu saznali smo i da je sustav financiranja organizacija civilnog društva u Norveškoj znantno stabilniji, većina sredstva dolazi od članstva, ministarstava, regionalne i lokalne uprave te nemaju veliku potrebu natjecati se za projektna sredstva čime je njihov rad održivijii stabilniji te se mogu u većoj mjeri baviti razvojem programa za građane. Naravno i ovo je posljedica povjerenja građana i institucija u civilno društvo te razumijevanja institucija da je civilno društvo partner u razvoju zajednica i kvalitete života građana.

Iskustva ove posjete u narednom periodu prenijet ćemo udrugama i institucijama našeg civilnog društva te drugim relevantnim instiucijama koje surađuju s udrugama ili se bave razvojem zajednica. Mi smo zadovoljni, jer smo imali priliku čuti o detaljnije o sustavu koji snažno podržava neformalno obrazovanje i civilno društvo, što nam je korisno za komparaciju u smislu razlika – iako su kontekst i mogućnosti kod nas i u Norveškoj neusporedive, korisno i dobro je čuti detalje o načinu razvoja kojem bi mogli težiti, a i stvarati preduvjete da se moguće taj razvoj i kod nas i ostvari i budućnosti. Norveške organizacije su istakle da im je bilo korisno steći uvid u naš rad i u način kako koristimo ACF fond, a s obzirom na interes za standarde Sustava  Skocakno, naš pristup, ideja i krajnji cilj Sustava bio im je inspirativan.

Projekt „SPNO – Standardi za programe neformalnog obrazovanja“ podržan je sa 8000,00 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova